woensdag 20 juni 2012

04-06-2012 Westelijke Balkan


Vandaag weer een heerlijk begin van de dag met een strak blauwe lucht die zich laat zien in de ochtend. Dit beloofd weer een warme dag te worden. De dag begon weer met het inventariseren van wat kilometerhokken. Aangezien het pas de tweede dag in deze regio is hebben we weer wat hokken direct in de buurt van ons hotel gekozen. Dit gebied is een stuk meer bebost dan de gebieden die we hiervoor hebben gedaan en de open plekken bestaan voornamelijk uit open plekken in het bos. Omdat er steeds minder schaapsherders zijn blijven deze plekken moeizaam open en bij een groot aantal stukken zien we ze al dicht groeien. Dit is ook 1 van de redenen dat Stichting Ark in Bulgarije (de Rhodopen) bezig is met het uitzetten van paarden en het stimuleren van het ecotoerisme e.d.
De inventarisatie was voor mij vandaag niet op teva’s en een korte broek maar met mn wandelschoenen en een lange broek, toch iets geleerd van gisteren? Ondanks dat ik dik bepakt was zagen we ook vandaag weer geen levende slangen, maar wel een erg mooie hazelworm met blauwe weerschijnende vlekjes. Qua vogels hadden we weer andere soorten dan in de Rhodopen en Kaliakra, maar wel de soorten die we hier verwachten. Zo hadden we weer wat geelgorzen, roodborsttapuiten, grauwe klauwieren, grauwe gorzen, grasmussen en een hop.
Na een productieve ochtend waren we weer in de omgeving van het hotel wezen rond snufellen. Het groepje vale gierzwaluwen was nog steeds ter plaatse en de zoektocht naar oa vuursalamander en andere beesten was weer in volle gang. In een soort amfitheater vloog een mooie grote vos en zaten wat muurhagedissen waaronder exemplaren met rode buiken. Hier zaten ook 2 glanskoppen te roepen welke nieuw was voor de stagelijst. Hier in de bergen stromen een hoop mooie beekjes en mooie bronnetjes welke zeer geschikt lijken/moeten zijn voor vuursalamanders. Na wat rond gescharreld te hebben vonden we een larve van een vuursalamander in een stilstaand stukje van een klein bronnetje. Na beter te kijken vonden we hier uiteindelijk meerdere exemplaren. Heel leuk natuurlijk maar eigenlijk willen we natuurlijk een volwassen exemplaar zien, dus de zoektocht gaat door. Tijdens de wandeling door het bos hadden we verder nog een zingende taigaboomkruiper, een roepende middelste bonte specht en 1000 muggen. Ondertussen was het midden op de dag en tegen de 40 graden wat ons deed beslissen terug te keren naar ons hotel.
Het gebied waar we nu zitten schijnt 1 van de beste gebieden in Bulgarije te zijn voor kwartelkoningen. Dit is dan ook een soort waar wij wat extra aandacht moeten besteden en savonds zo nu en dan geschikte stukken inventariseren. Afgelopen dagen hebben we ook kwartelkoningen gehoord vanuit stukken grasland tussen wat bosjes op flauwe berghellingen, niet direct een stuk waar ik zelf was gaan zoeken. Na een mooie route op de kaart uitgestippeld te hebben gingen we op zoek. Nog in het dorp liep er een oostelijke egel over de straat en waren er 2 dwergooruilen aan het zingen. Bij de eerste open plek waar we gingen luisteren hoorden we meteen een ruigpootuil roepen. De vogel zat vlak langs de weg op korte afstand waarbij het geluid goed te horen was. Na dit goede begin vonden we uiteindelijk 8 kwartelkoningen (waarvan 1 op een houtstapel zat te zingen en zich geweldig liet zien in de zaklamp) en nog 3 nachtzwaluwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten