zaterdag 12 mei 2012

03-05-2012 Trektellen Geshanovo


Vandaag weer een nieuwe trektelling voor de boeg. De Bulgaarse dame had ons gisteren allemaal Bulgaarse woorden geleerd en dingen proberen te vertellen (in gebarentaal enzo). Gelukkig was er vandaag ook een Bulgaar bij de radar die wel Engels sprak die even kon helpen met vertalen. Zo gingen we vanochtend door het dorpje naar een kolonie bijeneters. Er zaten nog niet veel exemplaren, maar het was een mooie wand. Op de terugweg kwamen we langs een dame op leeftijd van wie het haar verjaardag was. Tijdens een verjaardag is het hier de gewoonte om van alles weg te geven. Zo kregen we een aantal kroppen sla, lente uitjes en wat radijsjes uit eigen tuin. Naast de groente kregen we een flesje sterke drank dat gebrouwen word in een paar dorpjes verderop. Het drankje staat hier bekend als “bulgarian firewater” en is en soort aardappeldestillaat met een vleugje fruitextract, waar je overigens niks meer van proeft na wat van deze glaasjes.
De trektelling zelf was wel vermakelijk. Zoals altijd vlogen er geen schokkende aantallen vogels langs, maar de verscheidenheid in soorten was wel erg leuk. Het begon in de ochtend weer met de valkjes en vanaf 1 uur begon ook de rest een beetje te vliegen. Leuk was nog een scharrelaar die recht over de telpost kwam vliegen. Regelmatig komen er roepende (groepjes) bijeneters over terwijl de grauwe gorzen, balkankwikken en kwartel de hele dag te zien en horen zijn. Het was vandaag weer 30-35 graden in de schaduw met gelukkig wat bewolking. Ondanks deze bewolking zaten de vogel evengoed erg hoog waardoor het vrij lastig was om dingen te ontdekken. Nieuw voor de lijst was een havik die ook lekker hoog over kwam cirkelen.

Trekteltotalen van vandaag: 12 roodpootvalken, 1 torenvalk, 3 boomvalken, 44 bijeneter, 1 scharrelaar, 3 wespendieven, 10 ooievaars, 1 havik, 1 zwarte wouw, 1 grauwe/steppe kiek en 1 slangenarend
 
 De verkregen groente

 Het even spannende uitzicht als vanaf de andere posten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten