zaterdag 12 mei 2012

05-05-2012 Trektellen Geshanovo


Na tot nu toe steeds wind gerelateerd aan het oosten gehad te hebben was het vandaag eindelijk wind uit het westen/noordwesten. Dit is de meest gunstigste wind hier voor de trek. Enige verwachtingen waren er deze dag dus ook. Van de meeste soorten is de bulk al voorbij, maar van soorten als wespendief en balkansperwer verwachten we nog leuke aantallen mee te pakken. In de ochtend vlogen er wat jonge bruine en blauwe kiekendieven langs en weer wat roodpootvalken. Het aantal kieken lag boven het gemiddelde, maar was niet extreem te noemen. Tot half 10 bleef het rustig waarna er opeens 10 wespendieven in 15 minuten langs kwamen. Sommige alleen en sommige in groepjes. Dit gaf ons wat hoop voor de rest van de dag. Gedurende de rest van de dag bleven er zo nu en dan exemplaren en groepjes door vliegen waarmee de teller op het einde van de dag op 78 bleef staan. Naast de wespendieven vlogen de gewonere soorten langs zoals schreeuwarend, zomertortels en bijeneters. Veel bijeneters hangen ook tp rond waardoor deze wat lastiger zijn om te noteren als doortrekkend. Leuk was een groep van 116 ooievaars die al thermiekent en afglijdend langs kwamen. Het is normaal dat hier grote (1000en) groepen ooievaars langs trekken, maar de meeste komen begin april langs. Naast “gewone” ooievaars vloog er ook een zwarte variant langs, welke nieuw was voor de stage lijst. Een andere verrassing waren 3 kraanvogels die het einde van de dag nog langs kwamen gevlogen. Deze soort trekt normaal ook eerder in het jaar langs waardoor dit nu wel een leuke soort hier is.
In de avond waren we gezellig met de huiseigenaar en 2 andere vogelaars gaan borrelen. Het wondermiddel luisterde naar de naam Rakia en zorgt voor leuke bijeffecten.

Trekteltotalen van vandaag: 3 wielewalen, 3 blauwe kiekendieven, 8 roodpootvalken, 82 gierzwaluwen, 13 zomertortels, 1 schreeuwarend, 2 bruine kiekendieven, 31 bijeneters, 78 wespendieven, 3 sperwers, 1 havik, 2 kievit, 118 ooievaars, 2 boomvalken, 1 zwarte ooievaar, 1 slangenarend, 1 dwergarend, 1 zwarte wouw, 1 roodstuitzwaluw, 3 kraanvogels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten