zaterdag 26 mei 2012

22-05-2012 Oostelijke Rhodopen


Na vanochtend in deze hoek van ons gebied wat geïnventariseerd te hebben gingen we naar een plek 10 kilometer hier vandaan. Hier zijn wat rotsen te vinden waar rotsklevers zitten. Dit is voor Jasper en mij een nieuwe soort net als voor de stagelijst. Bij dit soort rotsen kunnen ook nog wat leuke roofvogels zitten en het is natuurlijk mooi om te vogelen. Terwijl we de wand aan het checken waren waar de rotsklever moest zitten zagen we weer wat scharrelaars (welke in duidelijk mindere aantallen hier zitten dan in het NO), oostelijke orpheusgrasmussen, oostelijke vale spotvogels, cirlgorzen, Aziatische steenpatrijzen, oostelijke blonde tapuiten enz. Na een tijdje vond Jasper een rotsklever op de wand die steeds terug ging naar een plekje net buiten beeld. Hier zat waarschijnlijk zijn nest (schijnt een mooi tuitje te zijn van klei) maar deze was helaas net niet zichtbaar. De vogel liet zich verder geweldig bekijken op de wand terwijl een grote gele kwikstaart (Bulgarije soort 214) aan het roepen was. Terwijl we aan het zoeken waren naar de rotsklever was Ruben een beetje rond gaan rijden om te kijken of er nog meer geschikte stukjes waren voor rotsklever. Deze waren er verder niet maar wel vond hij een rots met wat gieren erop. Hier had hij verder niet teveel aandacht aan besteed vanwege de rotsklever. Nadat we de rotsklever mooi hadden bekeken waren we weer terug gegaan naar dit punt om de gieren wat beter te bekijken. De gieren waren nu helaas niet meer ter plaatse maar waren in de lucht en vlogen langzaam weg. 1 van de beesten die boven ons vloog betrof een monniksgier. Deze vloog in redelijk rap tempo van ons af. Hij volgde redelijk de weg waardoor we hem weer in konden halen en nogmaals opwachten. Tijdens dit opwachten vonden we uiteindelijk 2 monniksgieren tussen ongeveer 10 vale gieren. Voldaan gingen we terug naar ons hotelletje om een broodje kebab te halen. Dit hadden we nog niet eerder in Bulgarije gezien en smaakte dus bijzonder goed. Het was nog steeds redelijk vroeg op de dag wat ons deed beslissen weer op pad te gaan. De plek van de gieren waar we al eerder waren geweest is ook een goede plek voor havikarend en Eleonora’s valk. Dit zijn beide soorten die we nog bijzonder graag willen zien. Dit besloot ons die kant op te laten gaan en gewoon op een centrale plek te gaan staan en te wachten en kijken.
Onderweg hadden we redelijk wat zwarte ooievaars waaronder 1 exemplaar op een rotswand. Na bij cape Kaliakra ook al een purperreiger op een rotswand te zien zitten was dit een leuke toevoeging. Terwijl we wat aan het rond rijden waren zagen we ineens 2 gasten met spierwitte benen fietsen. Dit bleken de twee klasgenootjes te zijn die ook in deze hoek van Bulgarije aan het stagelopen zijn. Stomtoevallig natuurlijk en na wat gebabbeld te hebben en nummers uitgewisseld te hebben gingen we weer verder richting de gieren. Het weer was nu stukken beter als vorige keer (toen regen, nu zon) en al snel hadden we de eerste 2 steenarenden in de kijker. Op dit punt viel ons oog op een gek vliegende valk roofvogel met lange staart. Na wat foto’s gemaakt te hebben en hem beter bekeken te hebben bleek het te gaan om een Eleonora’s valk!
Na de wanden gecheckt te hebben gingen op een mooie centrale plaats staan met uitzicht op het hele dal. Soorten die we hier zagen waren vale gieren, roodstuitzwaluwen, aasgier, arendbuizerd, slangenarend, zwarte wouw, alpengierzwaluwen, rotszwaluwen en er zat n oostelijke orpheusgrasmus en roodkopklauwier te zingen.

 Arendbuizerd

Monniksgier

Rotsklever; zo snap je ook wel waarom hij zo heet.

Een bijzonder leuke verrassing was een groepje van 25 roze spreeuwen die allemaal (nagenoeg) adult waren

Roze spreeuwen

Het is helemaal logisch dat hier zoveel insecteneters zitten. Het zit overal helemaal vol met rupsen. Bijna elke vogel die je ziet heeft wel een rups in zn waffel.

De roodkopklauwier hield alles netjes in de gaten terwijl de roze spreeuwen stiekem in het bosje zaten

1 exemplaar van een groepje van 3. Vliegen hier verder erg regelmatig over.

Zwarte ooievaar op een berg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten