zaterdag 12 mei 2012

25-04-2012 Eerste teldag

 Nu we de eerste 100 soorten tijdens de heenreis bij elkaar gesprokkeld hebben begon vandaag de eerste teldag van onze stage. Gisteren waren de locaties aangewezen en vanochtend begon het echte werk. Eerst moesten we weer even de grens over om de boete te betalen, maar om half 10 stonden we netjes op de post om de vogels welkom te heten. We hadden geen idee wat we konden verwachten en in welke aantallen en alles wat we zagen was dus leuk. In de ochtend kwamen er leuke aantallen roodpootvalken over (eerste uur 16) en ook de andere roofvogels kwamen in lage aantallen over. Uit het niets hingen er opeens twee pelikanen boven ons hoofd zonder duidelijke zwarte banen op de ondervleugel. Dit was meteen een leuke soort, namelijk kroeskoppelikaan. Ondertussen zaten overal balkankwikstaarten te roepen en de aantallen duinpiepers waren ook leuk. Zo nu en dan kamen er groepjes bijeneters luid roepend over gevlogen en een lichte fase dwergarend had hetzelfde baantje als de pelikanen gevolgd en hing ook opeens boven ons hoofd. Ondertussen begon het kwik te stijgen tot tegen de 30 graden, maar een windje maakte het in de zon behaaglijk om te blijven zitten. We hielden de telling vol tot 5 uur nadat de middagdip niet meer ophield. Tijdens de middagdip waren we rond de post gaan lopen in het dal waar de telpost op uitkijkt. Soms staat dit voor een groot deel onderwater, maar op een paar moeras achtige stukjes na was het erg droog. Op goed geluk struinde ik door een plasje heen waarbij er opeens een dikke snip opvloog, een poelsnip! Dit was niet meteen een soort die ik had verwacht tegen te komen maar was erg welkom. Na Ruben die even verder liep geroepen te hebben en Jasper te hebben gebeld (die niet op nam) was ik samen met Ruben naar het stukje gelopen waar de snip in viel. Hier konden we de vogel helaas niet terug vinden, maar wel vonden we 2 vrouwelijke citroenkwikstaarten en 8 roodkeelpiepers.

Het uiteindelijk (benoem waardigheden) dag totaal was: 30 roodpootvalken, 2 casarca, 3 roodstuitzwaluwen, 23 duinpiepers, 2 kroeskoppelikanen, 2 steppebuizerds, 14 gewone buizerds, 3 bruine kiekendieven, 2 arendbuizers, 5 balkankwikstaarten, 58 bijeneters, 1 blauwe kiekendief, 2 Spaanse mussen, 1 dwergarend, 3 alpengierzwaluwen en 2 boomvalken.

 Het uitzicht vanaf de telpost over het uitgestrekte land. Net na de bruine rand loopt het dal waar we helaas niet helemaal op uit konden kijken.

Soms moest er even in de schaduw afgekoeld worden.
Naast een handjevol overvliegende balkankwikken zaten er ook een hoop tp.

1 van de twee citroenkwikken die in een drassig stukje rondliepen

Overvliegende dwergarend was natuurlijk erg leuk, vooral voor Ruben voor wie deze nieuw was.

Na gisteren mijn eerste wilde pelikaan ooit te hebben gezien (een roze) vandaag mijn tweede en derde pelikaan in de vorm van twee kroeskoppen

Paapje in het dal voor de telpost

Poelsnip

Poelsnip

Roodstuitzwaluw


Twee steltkluten de in hetzelfde drassige stukje rondliepen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten