vrijdag 25 mei 2012

14-05-2012 broedvogelmonitoring cape kaliakri en de Donau

 Voordat we naar de Donau kunnen hebben we eerst nog werk te verrichten hier. We moeten nog een aantal kilometerhokken inventariseren. Hierom waren we vandaag mooi op tijd begonnen om te proberen vandaag alle hokken af te maken. Van de kilometerhokken die we nog moesten doen bestonden de meeste bijna geheel uit landbouwgrond, welke makkelijker te inventariseren zijn dan de “natuurgebieden.” Tijdens de inventarisatie vonden we 2 paartjes grielen en verder 10tallen grauwe klauwieren en kleine klapeksters. Sinds tijden hadden we weer een paartje roodkopklauwieren en de aantallen kalanders, kortteenleeuweriken en hoppen waren ook niet lullig. De kalanders waren erg goed te zien op een kale akker terwijl ze aan het baltsen waren.
Op de weg schuifelden nog twee Moorse schildpadden die we een handje hebben geholpen naar de andere kant van de weg.
Ook vandaag waren we weer op tijd klaar met de inventarisatie waarbij we besloten de spullen te pakken en maar meteen te vertrekken naar Roemenië voor de reuzenzwartkopmeeuw. Met de routebeschrijving op zak vertrokken we met onze spullen naar de Donau. Het landschap veranderede meteen over de grens in Roemenië in wat meer moderne gebouwen (langs de kust.) De reis verder verliep goed en met de tomtom waren we zo in het dorp vanaf waar de routebeschrijving in ging. In dit dorpje moesten we een afslag nemen naar een zandpad vanaf waar we ongeveer 10 kilometer over een zandweggetje moesten diep het gebied in. Het landschap was een enorm uitgestrekte steppe met zo nu en dan nomaden. Kleine verplaatsbare tentjes met herders en schaaps/geiten/koeien kuddes. Een tafereel wat we nog nooit hadden gezien. In plaats van bossen wat we verwacht hadden was het landschap juist enorm uitgestrekt zonder een boom te bekennen. Tijdens het gehobbel zaten de lachsterns op de akkers en liepen de siesels (soort langgerekte cavia) overal rond. Nadat we wat afslagen op goede gok hadden genomen en aangevallen waren door wat honden kwamen we aan bij een bruggetje met een uitkijktoren. Dit moest de plek zijn waar de reuzenzwartkopmeeuwen zo nu en dan langs zouden moeten vliegen. Het wachten en turen kon beginnen. Ondertussen vlogen de kroeskoppelikanen, pontische meeuwen, geelpootmeeeuwen, woudapen, witvleugeksterns, kwakken, ralreigers en roze pelikanen om de oren en zat er een groep van 36 vorkstaartplevieren ter plaatse. Een leuke hoeveelheid veldrietzangers zat even verderop te zingen en zo nu en dan werden we weer verrast door verschillende soorten slangen. Nadat het ondertussen al wat later begon te worden en de moed voor deze dag er een beetje in begon te zakken zag Jasper een seconde een beest in beeld waarna deze achter een boompje verdween om niet meer tevoorschijn te komen. Dit beest leek erg op een reuzenzwartkopmeeuw maar het was helaas te kort om zeker te zijn. De wachttoren (je mag niet verder dan het bruggetje komen) was leeg en we  besloten hier in te klimmen om te kijken of we vanuit de toren het beest konden zien. Al snel zagen we de meeuw zitten en het was een adulte reuzenzwartkopmeeuw! De vreugde was groot omdat we deze doelsoort hadden gevonden en nog wel in dit prachtige kleed ook. Na iets dichterbij gelopen te zijn en uiterst genoten te hebben van een meeuw zetten we de tent op naast de punt om morgen weer verder te kijken.

 De meeste hoppen zijn hier bijzonder schuw. Deze wilde vanuit de auto ene beetje mee werken.

Duinpieper

Nog een kalander

1 van de vele kalanders. Deze was leuk op een kale akker aan het baltsen.

1 van de vele kortteenleeuweriken

Nesten van Spaanse mussen. Erg leuk gezicht om een stuk of 20 van deze bolletjes in 1 boom te zien hangen.


1 van de 2 overvliegende grielen in de donau

Clubje kwakken.

Een kroeskop die wat later in de avond nog even langs kwam zeilen.

Bewijsplaatje van de reuzenzwartkopmeeuw de eerste dag.

Zoals het hoort in Roemenie, een roemeense kwikstaart. Verder zaten er hier ook balkankwikstaarten en “roemeense” kwikken met een gele wenkbrauwstreep.

1 van de vele siesels. Deze was naast de auto aan het genieten van een lekker stukje gras


De enige veldrietzanger die even mee wilde werken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten