zaterdag 12 mei 2012

04-05-2012 Trektellen Geshanovo


Vandaag stonden we weer op de telpost bij Geshanovo. De voorspellingen waren dat er iets meer bewolking zou zijn, dus dat de roofvogels hopelijk ook wat lager zouden vliegen. Dit was gedeeltelijk waar, alleen vlogen er niet zoveel vogels. Overtrekkende roofvogels hadden we alleen maar tussen half 10 en half 11, en daarvoor en daarna helemaal niks meer. We hadden vandaag relatief veel kiekendieven (2 blauwe en 1 bruine) en verder 4 roodpootvalken en een schreeuwarend. Ter plaatse hing er nog een slangenarend die nog wat leven in de brouwerij bracht. Tussen de middag werden we uitgenodigd door de huiseigenaar om samen met hem en wat andere Bulgaarse vogelaars een drankje te nuttigen en een salade te eten. Het drankje is een lokaal spulletje dat gestookt word in een dorpje verderop en wat iedereen eigenlijk wel drinkt hier. Dit drankje hadden we gisteren ook gekregen van een vrouwtje in het dorp, dus het was niet helemaal onbekend voor ons. Ondertussen was het ook vandaag weer 33 graden in de schaduw en dit zonder enige trek van vogels deed ons besluiten halverwege de middag de telling af te breken.

Trekteltotalen van vandaag: 1 bruine kiekendief, 2 blauwe kiekendief, 4 roodpootvalken, 2 torenvalken, 1 schreeuwarend, 7 kemphanen 

De borrel van vanmiddag met een lekkere bak sla erbij. Helemaal links de dame die vaker op deze telpost staat. Daarnaast in het rood de huiseigenaar. Hier weer naast 1 van de 2 Bulgaren die de radar bedient en helemaal rechts ikke.


De lijsten die we tijdens het trektellen bij moeten houden. Op deze kaart schrijven we per uur de temperatuur(in de schaduw), windrichting, soort bewolking en percentage bewolking. Daaronder schrijven we per soort de gegevens op. In het rood staan de roofvogels en in het blauw de andere soorten. Van de andere soorten schrijven we op deze papieren alleen de grotere soorten of de belangrijkere soorten zoals scharrelaars en ooievaars. Van deze soorten moeten we de afstand en hoogte schatten en dan intekenen op de kaart. Op deze kaart tekenen we de hoofd treklijnen in zodat duidelijk is waar de treklijnen liggen. Deze treklijnen zijn tot nu toe allemaal hetzelfde. Per soort moeten we dan nog bijhouden vanuit welke kant ze komen en welke kant ze opvliegen. De meeste soorten komen uit het zuidwesten en gaan naar het noordoosten. Per soort schrijvn we dan ook de activiteit op. Hierin maken we onderscheid in actieve vlucht (A), glijvlucht (G) en thermiek (S.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten