zondag 27 mei 2012

26-05-2012 Oostelijke Rhodopen


Ook vandaag weer een dag in de oostelijke Rhodopen en ook zoals voorgaande dagen weer de voorspellingen op een hoop regen. Vandaag was het auto vignet verlopen, dus het eerste wat we gingen doen was naar het postkantoor om een nieuwe te halen. In Nederland is er volop leven in de brouwerij op zaterdag, maar hier leek het wel zondag. Een hoop winkels waren dicht en zo ook het postkantoor, dat word dus niet met de auto weg dit weekend.
Ondanks de slechte voorspellingen was het strakblauw en besloten we lekker in de omgeving wat rond te wandellen. Vanuit het hotel zit je al snel buiten de stad waar alleen maar leuke gebiedjes liggen. Het is hier ook vrij heuvelachtig dus een berg beklimmen was geen gekke optie. Onderweg vonden we weer redelijk wat (5) Moorse landschildpadden, oostelijke vale spotvogels, oostelijke blonde tapuit en een rouwmees waren aan het zingen, een kleine klapekster aan het jagen en een zwarte ooievaar vloog over. Vanaf de top van de berg stroomde een leuk riviertje naar beneden die we volgden. Iedereen die we spreken ziet vuursalamanders, behalve wij. Deze willen we graag nog een keer vinden maar op wat geelbuikvuurpadden en kleine watersalamanders na zat er niet veel in de beek. Er vlogen wel wat vlinders rond wat de vlinderlijst op 50 soorten zette. Nieuw waren violette vuurvlinder, oostelijke luzernevlinder en een blauw ijsvogelvlinder.
Tijdens de afdaling kwamen we in aanmerking met een wijze les die ons al geheel duidelijk was, loop nooit tussen een schaapskudde met honden door! Afijn, er kwam een grote kudde schapen over de berg gelopen met een grote blaffende hond erbij. Blaffende honden bijten niet maar deze hond wilde je liever ook niet laten blaffen. We gingen een stukje terug en de hond was braaf stil. Na een tijdje kwamen er geen schapen meer en we gingen verder. Dit was een kleine inschattingsfout want opeens stond de hond weer een stukje naast ons (gelukkig wel aan de andere kant van de kloof die de schapen overstaken.) Na een sprintje over de helling gemaakt te hebben waren we de schapen voorbij en konden we rustig verder gaan.
Het einde van het stroompje kwam langs iemand tuin. Wij dachten; makkelijk, kunnen we gewoon via de weg terug lopen. Met deze gedachte was ook niks mis, maar ook hier stond er nogal een grote hond te blaffen en keek niet erg vriendelijk. De eigenaar, verkleed als imker, schrok er ook lichtelijk van en begon het hondje duidelijk te maken dat hij stil moest zijn (zoiets denken we in ieder geval.) Zo hadden we een leuk hondendagje vandaag.
Vandaag was ook de wedstrijd die we moesten zien hier; Bulgarije tegen Nederland tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. Geweldig natuurlijk om in het hol van de leeuw voor ons eigen landje te juichen. Pieter en Tomas (de andere 2 stagiaires uit onze klas in Bulgarije) kwamen ook vandaag weer langs om gezamenlijk te kijken in een gezellig café. Na eerst wat gegeten te hebben gingen we hierna op zoek naar een café waar ze de wedstrijd uitzonden. Wij dachten dat de wedstrijd kwart voor 9 Nederlandse tijd uitgezonden zou worden, dus iets voor kwart voor 10 zaten we in een café met tv. Ze ontvingen hier een hoop voetbalzenders, maar hun eigen Nationale team zat er niet in. Ondertussen hoorden we dat Nederland met 1-0 voor stond en moesten we op zoek gaan naar een andere gelegenheid. Dit kwam uiteindelijk neer dat we met een laptop in het hotel de wedstrijd moesten kijken. De wedstrijd begon toch iets eerder en zagen we alleen het laatste gedeelte van de tweede helft. Het stond ook al 1-1 en met een haperende wedstrijd (internet is hier op zich best snel maar het voetbal laadde niet zo snel) was het niet erg spannend. Nadat we na de 90e minuut een erg enthousiaste Bulgaar gehoord te hebben tijdens 1 van de storingen en het even later 2-1 voor Bulgarije zagen. Misschien toch maar goed dat we ergens achteraf de wedstrijd (of het laatste deel in ieder geval) hadden gezien.

 Geelbuikvuurpad

 Geelbuikvuurpad

 Violette vuurvlinder

Violette vuurvlinder

Blauw ijsvogelvlinder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten