vrijdag 25 mei 2012

16-05-2012 Verlaten van het noord oosten


Vandaag was de dag dat we de zwarte zeekust verlaten en het binnenland in trekken. Na deze dag komen we verder niet meer langs de kust en hierom wilden we nog de laatste steltlopers aan de lijst toevoegen bij Burgas. Dit zijn een aantal zoutpannen met slikrandjes vlakbij Sunny Beach.
Op weg hierheen had Jasper een week geleden een balkanvliegenvanger, de laatste vliegenvanger die we nog willen zien. Omdat we niet weten hoe makkelijk deze soort in onze eigen gebieden is en omdat het toch op de route was was dit onze eerste stop. Het was vandaag de hele dag erg regenachtig weer met een koude temperatuur van 20 graden. De plek van de balkanvliegenvanger lag direct naast de doorgaande weg. Het was erg regenachtig en naast een berg vinken hoorden we verder weinig. Na wat rond gelopen te hebben hoorden we een balkanvliegenvanger zingen. Het gebied waar deze beesten zaten was een mooi, nat essenbos met een hoop ondergroei in het bos waarvan ik er nog niet veel gezien heb, erg mooi. Na het zingende exemplaar gelokaliseerd te hebben liet deze zich leuk bekijken waarna we de droge auto weer in gingen, op naar Burgas.
Sunny Beach was eigenlijk niet echt meer Bulgaars te noemen, het bestond alleen uit hotels en glijbanen zoals langs de Spaanse kusten. Een stukje verder begon het wel weer interessant te worden met zoutpannen. Hier zaten wat strandplevieren, kluten, kleine strandlopers, krombekstrandlopers en dwergsterns. Wat andere plasjes leverden nog een dunbekmeeuw op en een hoop nesten van steltkluten en dwergsterns. Onderweg zagen we een groepje van 30 wespendieven cirkelen. Even laten zagen we weer een groepje en we besloten langs de kant van de weg even te gaan trektellen. Dit was een geslaagde keuze, want in 1,5 uur vlogen er 1500 wespendieven, 2 dwergarenden, 4 zwarte ooievaars, 1 schreeuwarend, 1 scharrelaar, 350 bijeneters, 1 kroeskoppelikaan, 85 roze pelikanen en 1 zwarte wouw op. Helemaal geweldig dus! Deze 1,5 uur waren beter dan de beste teldag die we hadden gehad tijdens onze tijd dat we “moesten” trektellen. Na weer verder te zijn gegaan zagen we een belletje van 15 grotere roofvogels. Dit bleek een groepje schreeuwarenden te zijn! Na daar ook even gestaan te hebben passeerden er 56 exemplaren in 15 minuten tijd! Hier vloog ook weer een groepje van 7 kroeskoppelikanen en 2 zwarte ooievaars over. Dat er zoveel vloog had  waarschijnlijk te maken met het slechte weer dat het de hele ochtend was geweest en het zonnetje dat nu doorbrak. Het Burgas zelf had ons qua steltlopers dus weinig opgeleverd, maar de roofvogeltrek was geweldig! Na deze mooie soorten besloten we verder te gaan naar het zuiden en op zoek te gaan naar een mooi hotel om te overnachten.

 Sfeer impressie van de achterbank. Alle handige meuk bij de hand zoals de kijkers, telscopen, camera’s maar ook flessen drinken en broodjes

 Het straatbeeld als je aan het voglen bent rond de thetto van Burgas. Straathonden en gangsters met dikke motoren op elke hoek van de straat

 Niet alle wegen zijn even goed…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten