vrijdag 25 mei 2012

19-05-2012 Oostelijke Rhodopen


Soms is het niet heel erg als je heerlijk in je bed ligt, je wekker gaat en dat je gewoon kan blijven liggen. Vandaag was het zo’n dag. De regen tikte vrolijk op ons dak wat ons deed besluiten nog even te blijven liggen. Rond een uurtje of 9 klaarde het op en we konden eindelijk veilig naar buiten. Ondanks dat de regen was opgehouden was het gras nog zeiknat wat niet erg bevorderlijk was voor de broek en schoenen, maarja, je kan niet alles hebben. Terwijl we naar een plotje wat verderop liepen vlogen de 2 lokale slangenarenden over en een lichte fase dwergarend hing ook in de lucht. Het gebied dat we vandaag gingen inventariseren was een grote heuvel met wat bosjes en open stukken. Dit stuk leverde een hoop leuks op, zowel in de vorm van vogels als van ander grut. Ik was vandaag niet helemaal met mijn hoofd bij de vogels en was druk bezig alle kicke insecten (vlinders, sprinkhanen en brute insecten) op de foto te zetten. Dit leverde naast wat leuke vlindersoorten oa een Griekse landschildpad en oostelijke smaragdhagedis (meest algemene hagedis hier) verschillende soorten sprinkhanen op. Erg geinig was een soort bidsprinkhaan op die sprekend op een eikentakje leek. Ook andere grote insecten zijn hier genoeg, zo een gaaf uitziende hoornaar achtig beest van een paar centimeter groot. Tijdens het zoeken naar spannende dingen onder de stenen vonden we naast vele 7 centimeter grote duizendpoten een blinde worm op. Het lijkt een beetje op een hazelworm maar heeft een licht roze achtig kleurtje. Een hoop vlinders, sprinkhanen en andere kleinere dingetjes staan op de foto, maar plaats ik niet hier op de blog (dan lijkt het helemaal bijna een vakantie). Als je geïnteresseerd ben moet je maar een mailtje sturen, dan link ik je door naar wat foto’s of kom een keer in Nederland langs.
Ruben en Jasper letten wat beter op wat ongeveer 7 Griekse spotvogels, 3 oostelijke vale spotvogels, 2 oostelijke orpheusspotvogels en 4 Aziatische steenpatrijzen opleverde. Een kijk over het dal leverde (weer/dezelfde?) 3 slangenarenden op, een vale gier en wederom een overvliegende keizerarend.
Na de ochtendtelling af te hebben gemaakt was het nog steeds redelijk droog wat jasper en mij deed beslissen nog een rondje te lopen. We gingen op zoek naar leuke vlinders. Al snel nadat we weg waren begon het uiteraard weer te regenen. Ondanks de regen lieten sommige vlinders zich nog zien al zittend in de begroeiing. Dit was eigenlijk wel makkelijk omdat normaal de beesten overdag als een gek heen en weer vliegen zonder dat je ze even goed kan bekijken. Zodoende hebben we weer wat vlinders toegevoegd aan de vlinderlijst.

 geelbandspikkeldikkopje

Groot geaderd witje

Kleine parelmoervlinder

 knoopkruidparelmoervlinder

 Slangenarend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten